Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor: Kira artış sınırı 1 Temmuz'da sona erecek!

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor: Kira artış sınırı 1 Temmuz'da sona erecek!
Konut kiralarında son iki yıldır uygulanan yüzde 25'lik zam sınırı, yeni bir karar alınmazsa 1 Temmuz'da sona eriyor. Bu değişiklikle birlikte kiralar, yıllık enflasyon ortalaması (TÜFE) baz alınarak belirlenecek. Uzmanlar ve hukukçular, yeni düzenlemenin kira piyasasında önemli etkiler yaratacağını öne sürüyorlar.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artış sınırının uzatılmayacağını belirtti. Bu durum, piyasanın fiyatları arz ve talep dengesine bırakılması gerektiğine olan inancı yansıtıyor. Ancak, uzmanlar, kira bedelinin TÜFE'ye dayalı belirlenmesinin, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları azaltabileceğini düşünüyorlar.

‘TÜFE SİSTEMİ GELDİĞİNDE ANLAŞMAZLIKLAR AZALABİLİR’

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Vekili Mustafa Hakan Özelmacıklı, yapılan anketlerde yüzde 25 sınırına pek az kişinin uyduğunu belirterek,  "Ev sahipleri genellikle bu sınırların üzerinde fiyatlandırma yapıyorlar. TÜFE sistemi geldiğinde anlaşmazlıklar azalabilir. Ancak, bu sisteme geçişle birlikte kira bedeli düşük kalan kiracılar ile yeni kiracılar arasındaki fark azalabilir." dedi.

‘İSTANBUL’DA METREKARE FİYATLARI YÜKSELDİ’

Ev sahiplerinin temmuz ayına kadar evlerini boş tuttukları iddialarını da eleştiren Özelmacıklı, " İstanbul’da metrekare fiyatları yükseldi. 100 metrekarelik bir konut için kira bedeli 20 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Mal sahiplerinin temmuzu bekleme gereği duymalarına gerek yok çünkü bu sınır kalkarsa, kira bedelini TÜFE oranına göre ayarlayabilecekler." şeklinde konuştu.

‘EN AZ YÜZDE 65 ZAM’

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, kira sınırının kalkmasıyla birlikte kiralara en az yüzde 65 zam geleceğini belirtti. Ancak, bu orana rağmen piyasa ortalamasında kalan kiracıların mevcut olduğunu belirten Büyükduman, ev sahiplerinin uyarlama davası açabileceğini dile getirdi. Kiracıların, TÜFE düzeni gelmeden önce gelirlerinin ne kadarının kira ödemesine gittiğini düşünmeleri gerektiğini ve orta bir yol bulmalarının önemli olduğunu tavsiye etti.

‘KONUT PİYASASININ NORMALLEŞMESİ GEREKİYOR’

Avukat Sinan Keskin ise yüzde 25'lik sınırın kaldırılmasını olumlu bulduğunu ifade ederek, "Konut piyasasının normalleşmesi gerekiyor. Yüzde 25'lik kira zammı kısıtlaması, kiracı mağduriyetinden ev sahiplerinin mağduriyetine doğru bir duruma evrildi. Zam sınırının kaldırılması ile her ay açıklanan TÜFE oranında kira artışları yapılabilir. Kiracıların, artış oranını tam yapmamaları durumunda eksik ödenen bedelden dolayı icra takibi başlatılabilir ve bu durum aynı zamanda tahliye nedeni sayılabilir." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.