MEB'den özel okullara fahiş kitap zammı cezası: 400 okula yaptırım uygulandı

MEB'den özel okullara fahiş kitap zammı cezası: 400 okula yaptırım uygulandı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kaynak kitapları fahiş fiyatlara satan 400 özel okulun ceza aldığını duyurdu. Ayrıca, "hayalet sınıf" olarak adlandırılan ve öğrenci kaydı sorunları yaşatan okullara da cezalar verildiğini belirtti.

Okulların açılmasıyla birlikte denetimlerini sıklaştıran Milli Eğitim Bakanlığı, bazı özel okullarda yıllık kitap ücretlerinin 60 bin TL'yi bulduğunu tespit etti. NTV’nin haberine göre, Bakan Tekin, yüzde 300'ün üzerinde zam yapan 400 okula cezaların kesildiğini açıkladı. Tekin, bazı okulların ödemeleri havale ve EFT ile tahsil ederek yasalara aykırı hareket ettiğine de dikkat çekti.

EFT İLE ÜCRET ALMAK SUÇTUR

Bakan Tekin, “Okullar kendi kitaplarını öğrencilere verebilir, fakat bunları sisteme girmeleri gerekiyor. Örneğin okul bu sene 20 bin liraya kitap sattıysa, bunu sisteme işleyecek ki biz seneye yapacağı fiyat artışını takip edebilelim. Ancak bazı okullar, havale, EFT veya benzeri yollarla ücret alıyor. Bunlar suç. Önümüzdeki sene enflasyon artı yüzde beş; bu fiyatın üstüne çıkamazsın diyoruz. Bu sınırı aşanları fahiş fiyat olarak kabul ediyoruz. Şu an yaklaşık 400 okul, yüzde 300’ün üzerinde zam yapmış ve biz de hemen gerekli cezaları verdik." ifadelerini kullandı.

500 OKULA HAYALET SINIF CEZASI

Bakan Tekin, "hayalet sınıf" sorununa da değinerek geçen yıl 500 okula ceza verildiğini açıkladı.

Tekin, ”Lise son sınıfa geçen öğrencilerin bir kısmı üniversite sınavına hazırlanmak için açık liseye geçiyor ve merdiven altı kurslara kaydoluyordu. Biz bu kapıyı kapattık. Örneğin 9. sınıfa kayıt yaptıran bir öğrenci, son sınıfa geldiğinde açık liseye geçiş yaparak, boş sınıflar bırakıyordu. Bu durum, başka bir öğrencinin o kontenjanı kullanmasını engelliyor. Hayalet sınıflar yaratan okullara ağır yaptırımlar uyguluyoruz." dedi.

LGS SORU İPTALİ VE ÖĞRENCİLERİN DURUMU

Bakan Tekin, mahkeme tarafından iptal edilen LGS sorusuyla ilgili de konuştu. Yaklaşık 10 bin öğrencinin bu durumdan etkilendiğini belirten Tekin, öğrencilerin mağdur olmaması için temyiz hakkını kullanmayacaklarını ifade etti.

Tekin, "İdare mahkemesi 11 Eylül günü yani 100 gün sonra bu soruyu iptal etti. Temyize gitsem, benim lehime sonuçlanırsa bu sefer yine öğrenciler mağdur olacak. Dolayısıyla biz şimdi temyiz hakkından imtina edeceğiz. Bu durumdan yaklaşık 10 bin civarında öğrenci etkileniyor ancak bu çocuklarımızdan kaçının bu hakkını kullanacağı ise 21 Eylül itibarıyla belli olacak. Bu nedenle biz mağduriyet olmasın diye 'Puanı yeniden hesaplanan öğrenciler isterlerse bir üst tercihine kontenjan sınırına bakılmaksızın yerleştirilebilir' dedik. Yeni hesaplamaya göre mevcut kayıt yaptırdığı okula puanı tutmayanları da kazanılmış hak olarak kabul ettik. Onlara mevcut okullarınızda devam ediyorsunuz dedik.'' diye ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.