Zararlı yapılara karşı kararlı operasyonlarıyla tanınan Alman Hükümeti, Lübnan'daki Hizbullah örgütüne destek verdiği ve İran'la bağlantıları olduğu gerekçesiyle birkaç aydır soruşturma altında olan Hamburg İslam Merkezi adlı derneği kapattı, faaliyetlerini yasakladı.

İran yönetimi bu adıma tepki göstererek, Almanya'nın İran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı ve bunun “İslamofobinin açık bir örneği” olduğunu söyledi.

Almanya İçişleri Bakanlığı, merkezini kendisini hiçbir siyasi gündemi olmayan, tamamen dini bir kuruluş olarak sunmakla suçladı ancak yürütülen soruşturmada bunun aksinin tespit edildiğini açıklandı. 

İslam Merkezi'nin kapanmasının ardından Bakanlık yaptığı açıklamada, “Hamburg İslam Merkezi ve bağlı kuruluşlarını, anayasa karşıtı hedefler güden aşırı İslamcı bir örgüt olduğu için bugüne kadar Almanya genelinde yasakladığını” vurguladı.

Grubu “İran'ın dini liderinin doğrudan temsilcisi” olmakla suçlayan bakanlık, merkezin Tahran'ın ideolojisini “saldırgan ve militan bir şekilde” yaydığını söyledi.

İsrail Gazze'deki mülteci kampına saldırdı: 4 kişi Öldü İsrail Gazze'deki mülteci kampına saldırdı: 4 kişi Öldü

Ortadoğu'da neredeyse her çatışmaya taraf olan Hizbullah gibi örgütlerin “askeri ve siyasi boyutunu” desteklemekle suçlayan bakanlık, bu örgütün demokrasi yerine “otoriter ve teokratik bir yönetim kurmaya” çalıştığını iddia etti.

'BİR DİNE KARŞI HAREKETE GEÇMİYORUZ'

İçişleri Bakanlığı Müfettişleri,  Almanya genelinde merkezle bağlantılı olduğu iddia edilen 53 mülke baskın düzenlerken, aralarında dört Şii camisinin de yer aldığı Hamburg merkeziyle bağlantılı çeşitli kuruluşlara da yasak uygulanacağını belirtti.

Alman İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Şunu çok açık bir şekilde ifade etmek istiyorum: Bir dine karşı harekete geçmiyoruz” dedi.

Feaser, “Baskı uyguladığımız aşırı İslamcılar ile ülkemize ait olan ve inançlarına göre yaşayan çok sayıda Müslüman arasında net bir ayrım yapıyoruz. Bu yasak kesinlikle Şii dininin barışçıl bir şekilde uygulanmasına yönelik değildir” şeklinde konuştu.

Editör: Mustafa Cihan