Elektrik faturalarına yeni düzenleme geliyor! O kişilerden güvence bedeli alınmayacak

Elektrik faturalarına yeni düzenleme geliyor! O kişilerden güvence bedeli alınmayacak
EPDK, elektrik faturalarına ilişkin yeni düzenlemeleri içeren bir taslak çalışmasını kamuoyunun görüşüne sundu. Buna göre, 24 ay boyunca düzenli fatura ödeyen mesken aboneleri, yeni aboneliklerinde güvence bedeli ödemeyecek. Kaçak elektrik kullanımına yönelik cezalar ise artırılacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikleri içeren yeni taslağı resmi internet sitesinden kamuoyunun görüşüne açtı. İlgili kurumlar ve sektör temsilcileri, 15 gün boyunca taslağa yönelik görüş ve önerilerini iletebilecek. Gelen geri bildirimler doğrultusunda Kurul, taslağa ilişkin nihai kararını verecek.

GÜVENCE BEDELİ DÜZENLEMESİ

Taslakla birlikte, fatura ödemelerini düzenli yapan mesken abonelerinden yeni aboneliklerinde güvence bedeli alınmaması planlanıyor. Şu anki uygulamada, mesken aboneleri için 680-1135 lira arasında değişen güvence bedelleri bulunuyor. Borcu nedeniyle sözleşmesi iptal edilen aboneler ise yeni aboneliklerinde yüzde 50 daha fazla güvence bedeli ödüyorlar.

EPDK, yabancı uyruklu tüketicilerin aboneliği sonlandırmadan kullanım yerini terk etmelerinin yasal takip sürecinde oluşan borç miktarını artırdığını tespit ederek yeni bir önlem aldı.

Taslak kabul edilirse, yabancı uyruklu tüketicilerin ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedelinin yüzde 50 daha fazlası alınacak. Fatura ödemelerini 24 ay boyunca düzenli olarak gerçekleştiren yabancı uyruklu mesken aboneleri ise bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödememe hakkına sahip olacaklar.

KAÇAK KULLANIMA TEDBİR

Taslağın içeriğinde, kaçak elektrik kullanımıyla mücadelede dağıtım şirketleri arasında uygulama birliği sağlanması ve eksikliklerin giderilmesi için yeni tedbirler de bulunuyor. Kaçak elektrik tespiti, tahakkuk, faturalandırma ve tahsil aşamalarında standardizasyon sağlanarak etkin bir denetim süreci hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.