Faiz oranlarında hızlı artış: Vatandaşın banka borcu rekor kırdı

Faiz oranlarında hızlı artış: Vatandaşın banka borcu rekor kırdı
Bankaların faiz gelirlerinde dikkat çeken artış, vatandaşın bankalara olan borçlarının hızla yükseldiğini ortaya koydu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan verilere göre, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından elde edilen faiz gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 194 oranında arttı. Faiz oranlarındaki bu hızlı artış, vatandaşın borç yükünü de rekor seviyelere taşıdı.

BDDK verilerine göre, kredi kartı borçları son bir yılda yüzde 80,3 oranında artarak 1 trilyon 545 milyar 480 milyon TL’ye ulaştı. Taksitsiz kredi kartı borçları, özellikle market, sağlık ve temel ihtiyaç harcamaları gibi alanlarda büyük bir hızla yükseldi. Bu harcamalar, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 124,5 oranında artış gösterdi. Bireysel kredi borçları ise yüzde 24,4 oranında artarak 1 trilyon 760 milyar 278 milyon TL'ye çıktı.

BANKALARIN FAİZ GELİRLERİ REKOR SEVİYEDE

Bankaların toplam faiz gelirleri 2 trilyon 31 milyar 982 milyon TL olarak kaydedildi. Bunun 717,6 milyar TL’sini bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından elde edilen gelirler oluşturdu. Birgün’den Havva Gümüşkaya haberine göre, bu rakam, bir önceki yıla kıyasla yüzde 193,9 oranında bir artışa işaret ediyor.

TAKİPTEKİ ALACAKLARDA ARTIŞ

Kredilerin takibe dönüşüm oranı da yükselerek, vatandaşların borçlarını ödemekte ve bankaların alacaklarını tahsil etmekte zorlandığını gösterdi. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 1,60 olan takibe düşme oranı, temmuz ayında yüzde 1,68’e çıktı. Takipteki alacaklardan elde edilen faiz gelirleri ise yüzde 147,5 oranında artarak 22 milyar 630 milyon TL’ye ulaştı.

YÜKSEK ENFLASYON VE BORÇLANMA RİSKİ

Uzmanlar, yüksek enflasyonla mücadelede sadece para politikasının kullanılmasının faizlerin yüksek kalmasına neden olduğunu belirtiyor. İç talebin düşürülmesinde krediler ve kredi kartları yakından izleniyor, ancak vatandaşların alım gücündeki düşüş borçlanmayı artırmaya devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.