Merkez Bankası'nın anketi ortaya koydu: Vatandaşın enflasyon beklentisi yükseldi

Merkez Bankası'nın anketi ortaya koydu: Vatandaşın enflasyon beklentisi yükseldi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon beklentisine ilişkin anketini açıkladı. Buna göre, piyasa katılımcıları ve reel sektörün enflasyon tahminlerinde bir azalma görülürken, hanehalkının enflasyon beklentisinin arttığı ortaya çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos 2024 dönemine ait "Sektörel Enflasyon Beklentileri" anket sonuçlarını açıkladı.

Ankete göre, piyasa katılımcılarının 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi 1,3 puanlık bir azalma ile yüzde 28,7 seviyesine geriledi. Aynı dönemde reel sektörün enflasyon tahmini ise 1,2 puan düşüş göstererek yüzde 53,8 olarak belirlendi. Bu durum, ekonomik iyileşme sinyalleri arasında yer alıyor.

HANEHALKI BEKLENTİLERİNDE ARTIŞ

Ancak hanehalkının enflasyon beklentileri yükselmeye devam ediyor. Ağustos ayında, hanehalkının 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi 1,1 puan artışla yüzde 73,1 seviyesine ulaştı. Bu artış, hanehalkının ekonomik koşullara dair endişelerinin sürdüğünü gösteriyor.

GELECEK 12 AYDA ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini öngören hanehalkı oranı ise 0,3 puanlık bir artış ile yüzde 29,6 olarak kaydedildi. Bu durum, gelecekteki ekonomik iyileşme beklentilerinin belirli bir iyimserlik taşıdığını ortaya koyuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.