Isınayım derken sağlığınızdan olmayın! Uzman isim uyardı: Ciltteki o hastalığın en büyük sebebi
Kış aylarında artan elektrikli ısıtıcı kullanımı, cilt sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bağcılar Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ali Balevi, elektrikli ısıtıcılar ve ısı yayan cihazların cilde çok yaklaştırılmaması gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Balevi, "Eritema Ab İgne" adı verilen cilt rahatsızlığının sıcak teması sonucu gelişebileceğini belirtti.
İlk başta anlaışlmadığını belirten Baleci "Özellikle kış aylarında malum ısıtıcıya ihtiyaç oluyor. Hasta, bacağının yanına ısıtıcıyı koyuyor veya çok uzun süre bacağının üstüne koyduğu laptopla çalışıyor ya da fırında çalışıyor. Yani sıcağın uzun süreli temas ettiği durumlarda 'Eritema Ab İgne' gelişebiliyor." dedi.
ISITICI KULLANIMI CİLTTE KALICI HASAR BIRAKABİLİR
Kronik sıcak temasının, özellikle bacak bölgesinde bal peteği şeklinde koyu renkli lekelere yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ali Balevi, rahatsızlığın genellikle fark edilmeden ilerlediğini ifade ederek şöyle konuştu: "Hastalar, bal peteği renginde veya mavimsi koyu kahverengi korkutucu lekeyle geliyorlar ve bunun nasıl oluştuğunu soruyorlar. Hastanın analizine, hikayesine, klinik görünümüne göre tanı koyuyoruz. Isıtıcının veya ısıyı yayan her ne aparat varsa, mümkün mertebe çok deriye yaklaştırılmaması lazım."
Bu tür vakaların özellikle elektrikli ısıtıcı, fırın veya laptop kullanımı nedeniyle ortaya çıktığını belirten Balevi, bu cihazların cilde uzun süre temas ettirilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
BELİRTİLER VE TEDAVİ SÜRECİ
"Eritema Ab İgne" rahatsızlığının ilk dönemlerde kızarıklık ve deri renginde değişimle kendini gösterdiğini söyleyen Balevi, bazı durumlarda tanı koymak için biyopsiye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Tedavi sürecinde ise en önemli adım, cildi ısı kaynağından uzak tutmak.
Balevi, ısı kaynağından uzak kalınması durumunda rahatsızlığın ilerleyen haftalarda azaldığına işaret ederek, hastaların büyük kısmının birkaç hafta veya birkaç ay sonra tamamen iyileştiğini söyledi. "Takip edilen hastaların derisinde yukarı doğru kabarma, derinin içe doğru çökmesi, yani anormal görünüm varsa, o zaman tümörel gelişimli vakalar olabiliyor." diyen Balevi, uyanık olmada ve bilinçlenmekte fayda bulunduğunu dile getirdi.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.