Seyahatlerde gizli tehdit: Yüksek ateşle başlıyor, tedavi edilmezse ölümle bitiyor!

Seyahatlerde gizli tehdit: Yüksek ateşle başlıyor, tedavi edilmezse ölümle bitiyor!
Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükseliyor. Prof. Dr. Bahadır Ceylan, yüksek ateşle başlayan hastalığın tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğini belirtti.

Bir zamanlar Türkiye’nin mücadele ederek yok ettiği sıtma hastalığı, tekrardan kapıya dayandı. Özellikle tropikal bölgelerden gelen seyahatçilerle birlikte yurda taşınan bu ölümcül hastalık, uzmanlara göre ciddi bir halk sağlığı tehdidi oluşturuyor.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Prof. Dr. Bahadır Ceylan, sıtmanın yalnızca yurt dışı kaynaklı bir sorun olmadığını vurgularken, hastalığın yüksek ateş, titreme ve bilinç kaybı gibi belirtilerle başladığını ve tedavi edilmediğinde çoklu organ yetmezliği ile ölümle sonuçlanabileceğini ifade ediyor.

Açıklamasında, "Tropikal bölgelerin ölümcül hastalığı sıtma, sanıldığı gibi sadece Afrika ya da Asya’nın sorunu değil," diyen Ceylan, vakaların sadece yurt dışında değil Türkiye'de de görülmeye başladığını söylüyor.

bahadir-ceylan.jpg

BULAŞ YOLLARI VE RİSK ALANLARI

Prof. Dr. Bahadır Ceylan, sıtmanın yalnızca sivrisinek aracılığıyla insandan insana bulaştığını belirterek, "Anofel ismi verilen sivrisinek, bataklık, nehir ve su birikintilerinin olduğu bölgelerde çoğalıyor" açıklamasında bulunuyor. Türkiye’nin geçmişte bu sivrisinek türüyle mücadelesinde başarılı olduğunu aktaran Ceylan, sıtmanın kontrol altına alındığını ancak yeniden gündeme taşındığını söylüyor.

TROPİKAL SEYAHATLERE DİKKAT

Ceylan, günümüzde Türkiye'de görülen vakaların büyük kısmının tropikal bölgelerden gelen kişilerde tespit edildiğini vurgularken, "Sıtma, 40 dereceye varan yüksek ateşle seyrediyor" diyerek, bu durumun bağışıklık sistemini altüst ettiğini ifade ediyor.

Parazitin hücreleri parçalayarak vücutta ağır hasar bıraktığını dile getiren Ceylan, özellikle kalp, akciğer, karaciğer ve böbreklerde yetmezlik gelişebileceğine dikkat çekiyor. Yurt dışı dönüşlerinde görülen titreme ve ateşin ciddiye alınması gerektiğini söylüyor.

TEDAVİDE GEÇ KALMAK ÖLÜMCÜL

Tedavideki zamanlamanın hayati önemde olduğunu belirten Prof. Dr. Ceylan, “Sıtma parazitini ortadan kaldıracak ilaçlara hızlı şekilde başlanmalı” uyarısında bulunuyor. Geç kalınması halinde ise ölümcül bir tablo gelişebileceğini belirterek, “Aksi takdirde çoklu organ yetmezliği, şok tablosu ve ölümle sonuçlanan bir zincir başlayabilir.” dedi.
Bu nedenle uzmanlar, tropikal bölgelere yapılan seyahatlerin ardından herhangi bir belirti halinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.