"Sıtma artık Türkiye'de yok, ama gizli risk devam ediyor"

"Sıtma artık Türkiye'de yok, ama gizli risk devam ediyor"
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de yerli sıtma vakasının kalmadığını açıkladı. Ancak yurtdışından gelen ya da riskli bölgelere seyahat edenlerde hastalığın hâlâ görülebildiği vurgulandı.

25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de yürütülen başarılı halk sağlığı çalışmaları sayesinde yerli sıtma bulaşının sona erdiğini bildirdi. Ancak sıtmanın hâlâ küresel ölçekte ciddi bir tehdit oluşturduğu ve özellikle yurtdışından gelen vakalarda dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.

SITMA NEDİR VE NASIL BULAŞIR?

Açıklamada sıtmanın, dişi anofel türü sivrisineklerin taşıdığı plasmodium cinsi parazitler yoluyla insanlara bulaştığı, yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme ve titreme gibi belirtilerle kendini gösteren, hayatı tehdit eden bir hastalık olduğu belirtildi. En büyük riskin “Plasmodium falciparum” ve “Plasmodium vivax” türlerinden kaynaklandığı, özellikle falciparum türünde 24 saat içinde tedaviye başlanmazsa ölümle sonuçlanabilecek vakalar gelişebileceği ifade edildi.

RİSKLİ BÖLGELERE SEYAHAT EDENLER İÇİN UYARI

Sıtmanın, Sahra Altı Afrika başta olmak üzere Güney ve Güneydoğu Asya, Doğu Akdeniz, Batı Pasifik ve Amerika kıtasında yaygın olarak görüldüğü belirtildi. Bu bölgelere seyahat edeceklerin koruyucu ilaç kullanmaları ve sivrisineklerle teması en aza indirecek önlemler almaları önerildi.

KORUYUCU İLAÇLAR ÜCRETSİZ

Bakanlık, sıtmanın yaygın olduğu ülkelere gidecek kişilere koruyucu ilaçların Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinden ücretsiz sağlandığını bildirdi. Ayrıca 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı ve seyahatsagligi.gov.tr web sitesi üzerinden bilgi alınabileceği hatırlatıldı.

Sağlık Bakanlığı, erken tanının hayati önem taşıdığını vurgulayarak vatandaşları yurt dışı seyahatleri öncesinde gerekli sağlık önlemlerini almaya davet etti.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.