TCMB yeni kararını bankalara bildirdi: Swapta kotasyon dönemi sona eriyor

TCMB yeni kararını bankalara bildirdi: Swapta kotasyon dönemi sona eriyor
Merkez Bankası, kotasyon yöntemiyle yapılan döviz karşılığı Türk lirası swap işlemlerine yarından itibaren son veriyor. TCMB'den bankalara gönderilen yazıda, "Kotasyon yöntemi ile gerçekleştirilen döviz karşılığı TL swap piyasası işlemlerine 25 Temmuz tarihinden itibaren son verilmiştir" denildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği resmi bir yazı ile kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen döviz karşılığı Türk lirası (TL) swap işlemlerine 25 Temmuz'dan itibaren son vereceğini duyurdu. Bu karar, döviz piyasalarında geniş yankı uyandırdı.

TCMB'den bankalara gönderilen yazıda, "Kotasyon yöntemi ile gerçekleştirilen döviz karşılığı TL swap piyasası işlemlerine 25 Temmuz tarihinden itibaren son verilmiştir" ifadesi yer aldı.

80 MİLYAR DOLARI AŞAN REZERV BİRİKİMİ

Yerel seçimlerden bu yana, TCMB 80 milyar doları aşan bir rezerv birikimi yapmış ve bu süreçte Türk Lirası likidite fazlasını azaltmak amacıyla spot piyasada döviz alım ihaleleri açmamıştı. Aksine, vadesi gelen işlemler de yenilenmiyordu.

2023 yılında yurtiçi bankalarla yapılan swap işlemleri toplamda 64,5 milyar dolara ulaşmıştı. Ancak, bu işlemler altın için pazartesi günü sıfırlanırken, dövizde sadece 140 milyon dolarlık bakiye kaldı.

DÖVİZ SATIŞI YÖNLÜ SWAP İHALELERİ BAŞLIYOR

Merkez Bankası, sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi kapsamında satım yönlü altın ve döviz karşılığı swap ihaleleri düzenleyeceğini açıkladı.

Bankalara gönderilen talimata göre, uygulanan para ve kur politikası çerçevesinde sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla satım yönlü altın karşılığı TL swap ihalelerine (valör tarihinde TCMB'nin TL karşılığı altın satışı) başlanmasına karar verildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.