Tütün şirketlerine 'kirletme vergisi’ geliyor

Tütün şirketlerine 'kirletme vergisi’ geliyor
Tütün ürünlerinin yasaklanmasını ve tütün ile alkol piyasasını düzenleyen kanunda önemli değişiklikler gündeme geldi. Yapılan ön çalışmalarda, belirli bir tarihten sonra doğan nesillere sigara satışının tamamen yasaklanması ve tütün şirketlerine kirletme bedeli vergisi ödenmesi önerileri öne çıkıyor.

TBMM, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda, tütün ürünlerinin yasaklanmasını düzenleyen kanun ile tütün ve alkol piyasasını düzenleyen kanunda değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Türkiye Gazetesi'nden Esma Altın'ın haberine göre; Sağlık Bakanlığı'na sunulacak ön çalışmada, halk sağlığını korumakla yükümlü kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak taslak metin üzerinde çalışılacak.

 Önerilen değişiklikler arasında, belirli bir tarihten sonra doğan nesillere sigara satışının tamamen yasaklanması ve tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi bulunuyor. Çalışmalar sırasında bilim adamlarının görüşleri alınacak ve dünya örnekleri incelenecek.

ULUSLARARASI MODELLER İNCELENİYOR

AK Parti kurmayları, İngiltere’nin 2009 sonrası doğan kuşaklara sigara satışını yasaklayan modelinin yanı sıra, İspanya’nın tütün endüstrisinden “sigara izmariti” vergisi alan modelini incelemekte.

İzlanda’nın 2025’te sigara yasağını tüm ülke geneline yayacak modelinin de Türkiye için örnek olabileceği ifade ediliyor. İspanya’daki kirletme vergisi modelinin tütün endüstrisine yönelik olduğu belirtiliyor ve sigara üreticilerine karşı daha güçlü mücadele edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.