Yeni salgın yüzlerce can aldı! Dünya bu salgınla çalkalanıyor... Şimdiye kadarki en tehlikeli varyant!

Yeni salgın yüzlerce can aldı! Dünya bu salgınla çalkalanıyor... Şimdiye kadarki en tehlikeli varyant!
Dünyayı endişeye sürükleyen yeni salgın duyuruldu. Şimdiden yüzlerce can alan salgın, en tehlikeli varyant olarak nitelendiriliyor. İşte o salgın...

Dünya üzerinde paniğe neden olan salgın hızla yayılmaya devam ediyor. 2024 yılının başında görülen bu salgın yüzlerce can alırken, binlerce yeni vaka tespit edildi. DSÖ'den yeni salgın hakkında ilk açıklama geldi. İşte en tehlikeli varyant...

YÜZLERCE CAN ALDI

Yeni salgın Kango Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) görüldü. Varyantın hızla yayıldığını duyuran uzmanlar M çiçeği (Mpox) salgını olarak nitelendiriyor. Bölgesel yayılma riskini işaret ederek, yılbaşından itibaren 450 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Toplamda 11 bin 166 kişide ise M çiçeği varyantı tespit edildi.

Maymun Cicegi Virusu Dha 1842388

ŞİMDİYE KADARKİ EN TEHLİKELİ VARYANT

M çiçeği varyantı her geçen gün vaka sayılarını artırmaya devam ediyor. KDC Hükümet Sözcüsü Patrick Muyaya, salgın konusunda komşu ülkeleri de uyardı. Yayılma riskinin yüksek olduu bu salgın KDC'de bulunan 26 eyaletten 23'ünde görüldü. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 5 Temmuz 2024 tarihinde M çiçeği virüsüsnün yeni varyantını KDC'nin doğu sınırında hızla yayıldığını duyurdu. Virüs varyantı hakkında, "Şimdiye kadarki en tehlikeli varyant." sözlerini kullandı.

DSÖ'ye göre, M çiçeği virüsü başlangıçta sadece cinsel yolla bulaşırken, yeni varyantın ten temasıyla da bulaşabileceğine dair kanıtlar bulduğunu söyledi. Yayılma hızı ve potansiyel etkisinin artıracağı öngörülürken, kritik uyarılarda bulundu.

1200X675 Cmsv2 5B7F8B52 5Aa2 54Ad A9Cd 4F8077A3B19A 6704028-1

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ

Yeni varyant hakkında bilgiler paylaşan DSÖ verilerine göre, yılbaşından itibaren dünya genelinde 3 bin 100'den fazla yeni vaka tespit edildi. M çiçeği virüsünün öldürme oranı yüzde 5 olarak paylaşılırken, belirtileri ise şu şekilde;

  1. Kabarcıklar veya Yumrular: Genellikle cilt renginde veya beyaz renkte olup, yuvarlak ve sert bir yapıdadırlar. Kabarcıklar genellikle 2 ila 5 mm arasında değişen boyutlarda olabilirler.

  2. Gruplar Halinde Görülme: Kabarcıklar genellikle gruplar halinde veya küçük yamalar oluşturacak şekilde ciltte görülürler.

  3. Kaşıntı veya Ağrı: Kabarcıkların çevresinde hafif kaşıntı veya nadiren ağrı hissedilebilir.

  4. Yavaş Yayılma: Virüs genellikle temas yoluyla bulaşır ve bulaşma sonrasında kabarcıkların yavaşça yayıldığı görülür.

  5. Enfekte Olan Bölgeler: Genital bölge, karın, bacaklar, kollar ve yüz gibi vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilir.

  6. Bağışıklık Sistemi Durumu: M çiçeği, genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha belirgin olabilir ve tedavi süreci daha uzun sürebilir.

Molluscum contagiosum genellikle ciltte kendiliğinden iyileşebilir, ancak tedavi edilmesi gerekebilir, özellikle de kabarcıklar rahatsızlık veya kozmetik endişeler yaratıyorsa. Eğer bu tür belirtilerden şüpheleniyorsanız veya kabarcıkların cildinizde göründüğünü fark ederseniz, bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.