Öncü teknoloji firmalarının başlattığı kiralama işlemi kapsamında kullanıcıya sıfır ve üretici garantisinde akıllı telefonlar veriliyor. Kiralama öncesinde tüketicinin kredi notuna bakılırken kimlik bilgilerinin de eksiksiz verilmesi gerekiyor. Kira süresinin sonunda tüketiciler aynı telefonu yine belirli bir miktar ödeme yaparak ve taksit seçenekleriyle satın alabiliyor.

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, kiralanan telefon için ödenecek toplam bedelin, satın alındığında ödenecek olandan daha yüksek olabileceğini belirterek tüketicilerin dikkatli olmasını tavsiye etti.

KİŞİSEL VERİLERE DİKKAT

Kiralanmış telefonların veri gizliliği açısından da bazı mağduriyetlere sebep olabileceğini dile getiren Küçük, "Tüketicilerin kiraladığı akıllı telefona yükledikleri gizli ve kişisel bilgilere dikkat etmesi gerekiyor. Bazı vatandaşlar, bu telefonları kiralama süreci sonunda satın almayacak, bu durumda kaydedilen kişisel bilgi ve verilerin mutlaka sıfırlanmasında yarar var. Sıfırlanmayan bilgi ve veriler, ilerleyen süreçte tüketiciye olumsuz yansıyabilir." dedi.

e-Devlet kullananlar dikkat! Erişim sorunu yaşayabilirsiniz e-Devlet kullananlar dikkat! Erişim sorunu yaşayabilirsiniz

TAZMİNAT VE SİGORTA GEREKLİLİKLERİ UNUTULMAMALI

Küçük, kiralanmış cihazların kullanımını sırasında ortaya çıkabilecek "kaybetme" gibi durumlarda da tüketiciye yüklenebilecek tazminat ve sigorta kapsamının da iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA