Ekonomideki yavaşlama ve yüksek enflasyon, Türkiye'de batık kredi borçlarında ciddi bir artışa neden oluyor. Özellikle bireysel kredi ve kredi kartı borçlarındaki artış, vatandaşların ödeme güçlüğü çektiğini ortaya koyuyor. Son bir yılda batık kredi kartı borçlarında yüzde 245, batık ihtiyaç kredisi borçlarında ise yüzde 59,9 oranında artış yaşandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 19 Temmuz haftasına ait verileri, kredi tahsillerinde yaşanan krizin büyüdüğünü gösteriyor. Bankaların vadesinde tahsil edemediği için icra takibine aldığı batık krediler, bir haftada 13 milyar 323 milyon lira artarak 238 milyar 385 milyon TL’ye ulaştı. Bu artışın 3 milyar 658 milyon lirası bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından oluşuyor.

FAİZ ARTIŞI TETİKLİYOR

BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre, batık kredilerin kredi stokuna oranı henüz düşük bir seviyede olsa da özellikle geçen yılın aralık ayından itibaren hızlı bir yükseliş yaşanıyor. Batık krediler, geçen yılın aralık ayının son haftasına göre yüzde 24,5 oranında artarken, son bir yılda bu artış yaklaşık yüzde 40’a ulaştı. Kredi faizlerindeki yükselişle birlikte artan batık krediler, en çok vatandaşları etkiliyor. Faiz oranlarındaki yüksek seyir ve yüksek enflasyon, geliri artmayan vatandaşların borçlarını geri ödemelerini zorlaştırıyor.

BİREYSEL BORÇLAR KATLANDI

Vatandaşların zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında, yılbaşından bu yana 30 milyar 514 milyon liralık artış yaşandı. Aralık ayının son haftasından bu yana yüzde 68 oranında artan bireysel kredi ve kredi kartı kaynaklı takipteki alacaklar, 75 milyar 349 milyon TL’ye ulaştı.

Borsa İstanbul günü düşüşle kapattı Borsa İstanbul günü düşüşle kapattı

FAİZ ORANLARI ZİRVE YAPTI

Genel seçim öncesinde kredi kartları azami faiz ve gecikme faizi oranları düşük kredi politikası nedeniyle yüzde 1,36 ve 1,66 seviyelerinde uygulanıyordu. Seçim sonrası değişen ekonomi yönetiminin ilk faiz artışı kararıyla birlikte, kredi kartı faizleri yüzde 4,25 olarak uygulanıyor. Gecikme faizi de yüzde 4,55 seviyesinde bulunuyor.

Merkez Bankası’nın verilerine göre bireysel kredilerin ortalama yıllık faiz oranı yüzde 75,44 seviyesinde bulunurken, ticari kredilere uygulanan ortalama yıllık faiz oranı ise yüzde 62,80. Bu yüksek faiz oranları, vatandaşların borç yükünü daha da artırıyor.

Editör: Süeda İlker