Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Fransız okulları Charles de Gaulle ve Pierre Loti'nin Fransa Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olup Türkiye'deki müfredata uymadığını belirtti. Fransız okullarının ardından, bu hafta Ankara'daki Alman Büyükelçiliği'ne bağlı Ernst-Reuter Okulu'nun da Türk öğrenci alımını durdurduğu haberi geldi.

Alman Dışişleri Bakanlığı, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, 2024/25 eğitim-öğretim yılında Ankara Ernst-Reuter Okulu ve okulun İzmir ve İstanbul'daki şubelerine yeni kayıt yaptırmak isteyen Türk vatandaşlarının bu karardan etkileneceğini belirtti.

YENİ KAYITLAR İÇİN GEÇERLİ OLACAK

Bu okullarda hali hazırda eğitim gören Türk öğrencilere ise bu uygulamanın yansımayacağı ifade edildi. Bakanlık ayrıca, Türk yetkililerle iletişim halinde olduklarını vurguladı. Bu açıklamaya göre, Ernst-Reuter Okulu ile birlikte İzmir ve Ankara'daki Alman Büyükelçiliği'ne bağlı iki özel okula da Türk öğrenci alımı durduruldu. Diğer Alman okulları ise bu karardan etkilenmeyecek.

BAKAN TEKİN: MEVZUATA GİRMEZLERSE YOK HÜKMÜNDELER

 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye'deki yabancı okullarla ilgili yaptığı açıklamada, taraflarla diyalog halinde olduklarını belirtmişti. Tekin, "Bu okullar normal koşullarda bizim mevzuatımızda yeri olmayan okullar. Dolayısıyla mevzuat içerisine girerlerse eğitim öğretimlerine devam edecekler. Girmezlerse yok hükmündedirler" demişti.

Ayrıca, bu okulların hukuki statüye kavuşması için uluslararası bir sözleşme yapılması gerektiğini ifade eden Tekin, Fransa ve Pakistan ile görüşmelerin sürdüğünü söylemişti.

ÇİFTE VATANDAŞLAR DA KAPSAMDA

Benzer şekilde Ankara'daki Alman okulu Ernst-Reuter de Türk Dışişleri'nin uyarısı üzerine bir sonraki duyuruya kadar çifte vatandaşlar dahil Türk pasaportu bulunanların kayıtlarını alamayacağını açıkladı. Ernst-Reuter Okulu tarafından yapılan açıklamada, "Türk Dışişleri Bakanlığı'nın bir nota yayınlayarak 2024/2025 eğitim-öğretim yılında anaokulu da dahil olmak üzere Ankara'daki Ernst Reuter Okulu'na Türk pasaportlu (Çift uyruklular dahil) yeni öğrencileri kabul etmemizi bir sonraki duyuruya kadar maalesef yasakladığını bildirmek isteriz" ifadeleri kullanıldı.

Bakan Tekin açıkladı: Haftalık ders saatleri azaltılacak mı? Bakan Tekin açıkladı: Haftalık ders saatleri azaltılacak mı?

Türkiye'de, Ankara'daki Ernst-Reuter Schule, İstanbul'daki Almanya Ankara Büyükelçiliği Özel Okulu, Özel Alman Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, İELEV Özel Lisesi ve İzmir'deki Almanya Ankara Büyükelçiliği Özel Okulu olmak üzere toplam altı Alman okulu faaliyet gösteriyor.

Editör: Süeda İlker