Dijital platformlar, her geçen gün daha fazla içerik sunarak ve altyapılarını geliştirerek büyüyor. Ancak bu büyüme, abonelik ücretlerinin artmasına da yol açtı. İlk kurulumlarında veya Türkiye'ye girdiklerinde düşük ücretlerle abone olunan bu platformlar, artık bu cazip fiyatları geride bıraktı.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre, bir dijital platforma yıllık abonelik ücreti için en az 1800 TL gerekiyor. Sekiz büyük platformun toplam yıllık abonelik maliyeti ise 13 bin TL’yi aşıyor.

2024 yılına girildiğinde, dijital platformların fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. Netflix, yılın ilk ayında kullanıcılarına yüzde 30 zam uygulamıştı. Yılın ortasında ise ikinci bir zam yaparak, abonelik ücretlerini yeniden yüzde 30 oranında artırdı. Şubat ayında Disney+ da fiyatlarında büyük bir artış gerçekleştirmişti.

İşte bazı popüler dijital platformların güncel abonelik ücretleri:

Netflix: Temel Plan aylık 149.99 TL, Standart Plan 229.99 TL ve Özel Plan 299.99 TL. Yıllık abonelik ücreti yaklaşık 1800 TL.

Disney+: Aylık abonelik ücreti 134.99 TL. Yıllık abonelik ücreti 1.349 TL.

BluTV: Aylık abonelik 139.90 TL. Yıllık abonelikte 12 taksit seçeneğiyle aylık 69.90 TL.

Amazon Prime: Güncel aylık abonelik ücreti 39 TL.

Exxen: Reklamlı üyelik 99.90 TL, reklamsız üyelik 137.90 TL

Borsa İstanbul günü düşüşle kapattı Borsa İstanbul günü düşüşle kapattı

Gain: Aylık abonelik ücreti 149 TL, öğrencilere özel indirimler mevcut.

MUBI: Aylık 129 TL, yıllık 1.188 TL.

YouTube Premium: Öğrenciler için aylık 37.99 TL, aile üyeliği ise aylık 115.99 TL.

FİYATLAR NEDEN ARTIYOR?

Platformların içerik çeşitliliği, özel yapımlar ve altyapı yatırımları, maliyetlerin artmasına neden oluyor. Kullanıcıların her an her yerde erişim sağlayabilmesi, platformların sunduğu avantajlardan sadece biri. Ancak bu avantajlar, fiyat artışlarıyla birlikte kullanıcıların bütçelerini zorlayabilir.

Dijital platformların fiyatlarındaki bu hızlı yükseliş, kullanıcıların tercihlerini ve abonelik sayılarını nasıl etkileyecek, önümüzdeki dönemde göreceğiz.

Editör: Süeda İlker