Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide, iç talepteki yavaşlama ve döviz kurunun reel değerlenmesinin dezenflasyon sürecine olumlu etkilerine rağmen, enflasyon beklentilerinin hala sabitlenmediğini ifade etti. Akçay, piyasa katılımcılarının, firmaların ve hanehalkının enflasyon beklentilerinin henüz olumlu yönde sabitlenmediğini ve beklentilerin hala karamsar bir şekilde şekillendiğini belirtti. Bu durumun, enflasyon gerçekleşmelerine olan hassasiyeti artırdığını vurguladı.

Hanehalkının Merkez Bankası'nın ileriye dönük politika yönlendirmelerine karşı daha az duyarlı olduğunu belirten Akçay, piyasa katılımcılarının ise yeni gelen verilere göre beklentilerini daha hızlı bir şekilde güncellediğini ifade etti.

Bir sigara grubuna daha zam! Bir sigara grubuna daha zam!

FİRMALARIN ENFLASYON TAHMİNLERİ VE EKONOMİK ETKİLERİ

Akçay, firmaların enflasyon beklentilerinin, fiyat belirleme süreçlerindeki rolleri nedeniyle önemli olduğunu belirtti. Merkez Bankası'nın tahmin aralığına yakınsayan beklentilerin, enflasyonu düşürmek için gerekli ekonomik yavaşlamanın dozunu belirlemede kritik bir rol oynadığını söyledi. Firmaların Merkez Bankası'nın tahminlerini referans almasının, enflasyon hedeflerine ulaşmanın üretim ve istihdam üzerindeki maliyetini azaltacağını vurguladı.

Enflasyon beklentilerinin sıkı para politikalarına karşı duyarsız kalmasının, dezenflasyon politikasının maliyetini artırabileceğini belirten Akçay, bu nedenle beklentilerin çıpalamasının önemine dikkat çekti.

TEMMUZ TÜFE VERİLERİ VE FAİZ İNDİRİMİ

Akçay, Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin yaklaşık %2'ye düştüğünü ve Temmuz ayında vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların aylık enflasyona 1.5 puan ek katkı yapabileceğini belirtti. Bu durumun, Temmuz ayında piyasa katılımcıları tarafından beklenenden daha yüksek bir enflasyon gerçekleşmesi olasılığını artırdığını ifade etti.

Aylık enflasyondaki dalgalanmaların enflasyonun temel dinamiklerini anlamayı zorlaştırdığını belirten Akçay, para politikasındaki sıkı duruşun sabırla sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Faiz indiriminin şu an için gündemde olmadığını vurgulayan Akçay, aylık enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceğini belirtti.

REZERV, LİKİDİTE VE BANKACILIK

Akçay, rezervlerdeki iyileşme ve TL mevduata artan talebin, Merkez Bankası'nın güvenini artırdığını ve likidite koşullarının yerli ve yabancı yatırımcıların portföy tercihleri doğrultusunda değişkenlik gösterdiğini belirtti. Swap işlemlerini sonlandırarak aktarım mekanizmasının işlevselliğini artırdıklarını ifade eden Akçay, kredi büyümesi kısıtlarının aşırı kredi büyümesini önleyici bir tedbir olduğunu söyledi.

Editör: Dilan Kaya